Wednesday, May 30, 2012

Ploaia, cand ploua

Toata lumea scrie despre ploaie cand ploua. Desigur. Indreptatit sau nu. Oricum, ar fi ca nuca in perete sa scrii despre Divinitate si minunile de pe lume, ploaia printre ele desigur, atunci cand afara sunt 30 de grade. Atunci doar spunem: ai ce buna ar fi o ploaie scurta de vara. Luam ploaia ca atare, ca si ceva care ni se cuvine, pentru ca fireste, suntem pradatorii supremi si ni se cuvine totul. Eh, surpriza, as zice eu. Ploaia chiar isi baga piciorul, cum se spune prin cartier. Nu a fost niciodata imblanzita si sper ca nu va fi niciodata.

E buna, e rea, e uda, e multa, e putina, e curata, e murdara, e spalatoare de pacate, e datatoare de visuri, de ganduri, de tristeti, de piese pe care ne temem sa le ascultam din cauza sertarelor pline din suflet, de lacrimi, de spaime, de bucurii, de umbrele, de libertate, de descatusare, de saruturi interminabile.... De copii care sar in toate ochiurile de apa, certati sau nu de parinti. De obicei, certati. Ce prostie! Ploaia e ceva-ul pe care il avem, dar nu-l avem, stiind ca l-am putea avea, daca am fi constienti ca nu putem avea nimic, niciodata. Prea ostentativi si siguri pe noi, cand ne speriem, suntem si mai viteji. Studii, cercetari, ploaia artificiala, visuri cu desertul plin de vegetatie, cu mii de hectare redate agliculturii, ca sa ce? Sau de ce? Sau pana cand? De fapt, totul sta intr-o picatura. Acolo e toata intelepciunea. Ploua, si vin miliarde de picaturi. Ne spala de tot. Sau nu. Ca, repede, luam umbrele. O iubim, o uram, dar nu putem fara ea. Nu pentru ca nu ar dori, unii.... Ci pentru ca pur si simplu ploaia nu a fost inventata pentru noi... Deloc. E doar minunea de care avem parte, e fix minunea care ne aminteste cat de mici suntem sau cat de obositi de frumusete.
Iubesc ploaia, in toate manifestarile ei, absolut in toate. Iar stiinta, cum ne explica ea circuitul apei in natura, are rolul ei. Ploaia insa, e divina. Si gata.

No comments: