Saturday, February 28, 2015

Hei cosar, cosar
Nu stiu ce mi-a venit, am mers la cimitir sa pun martisoare. Poate o fi vreun obicei undeva, nu cunosc, dar asa m-am trezit. Am ales cosari. Asta stiu eu despre martisoare cel mai bine. Ma gandeam ca tata si ceilalti la care am mers, care poate joaca o carte pe vreun nor, vor avea noroc la potul cel mare:)

Pamant reavan, greu de facere, mirositor de viata noua (ciudat cum suna, nu?) am gasit pe morminte. Adanc de infipt lumanari albe si grele de flacara, pentru care in alti ani trebuia scormonit greu pentru a sta drepte.
Am mai curatat un pic de uscaturi si ma uitam cu uimire cum brandusele si-au scos capul deja, lalele pitice, curioase si ele, narcisele se faceau ca ploua un pic, dar erau aproape de lumina, iar in coltul unde este pamant din mormantul lui buni, scumpa pamantului, dar si un pic de Tomi cockerul, se luptau lalelele mari. De cateva zile era inca zapada.
Am aprins o tigara, cealalta am infipt-o in pamantul primitor, am turnat si o gura de tuica acolo si am stat asa.... in soare... eu cu tata... fumand si band  tuica... exact ca inainte sa se duca, doar ca atunci era carpati fara filtru....buni si Tomi se uitau la noi zambind sau, cel putin, asa mi s-a parut.
Nu am putut sa zic Tatal nostru cu glas tare, nu mergea. Sau cine stie? Nu am putut, nu am vrut. Ma gandeam ca nu trebuie sa stie nimeni inafara de mine, tati, buni si Tomi cum e cu povestitul zilnic, in gasca, in gand.
L-am zis dupa vreo trei incercari, dar ma tot uitam cum, naiba sa-i ia pe astia de la Marlboro, tigara s-a stins pe la jumatate, stand in picioare in pamant. Nu s-a mai intamplat, de aproape 19 ani ardea pana la capat, scrum drept, indiferent de ploaie, vant, zapada si tot asa....
Stiu sigur ca tata o fumeaza cu sete si acum, deci clar tine de prostia firmei cu tigarile care se sting singure etc. Poate ar merita sa-i dau in judecata, pana la urma e vorba de tata, un om care fuma carpati fara pana lungimea era egala cu latimea si nu cred ca are vreo importanta ca nu e cumparator si consumator activ:)
In rest... foarte fain arata totul acolo la capul lui, cum ar veni, cosarul martisor cu fir alb-rosu, tigara Marlboro din pachet alb-rosu, pamant negru, reavan, doritor de viata, facator de viata, crucea neagra, soarele, linistea, lumanarile cu flacara lor intrebatoare de genul: da, stim ce vrei de la noi, putem macar de data asta sa oferim si altceva?
Si, da! Mi-au oferit in acelasi timp si bucuria reinvierii pamantului, a vietii, a sufletului, poate.
Pe tata il plang in multe alte momente, de la cand fac stiri si pana la dans, dar se intampla sa nu fac asta fix la mormantul lui, poate si pentru ca e doar o formalitate pentru mine a merge acolo.
Tati, tu nu esti acolo, stii bine. La fel cum stii fix acum ca vine primavara. Iar. Tot fara tine. Dar vine. E viata. Pur si simplu, doar viata. Si ma gandesc la tine in fiecare zi, si la buni, si la Tomi, si la norul vostru, si sunt invidioasa. Dar, ti-am pus cosar, sa nu indraznesti sa pierzi la remy, carti sau habar n-am ce ai mai putea juca in Rai.
PS Tati si buni, sa stiti ca lacrimoarele inca nu au iesit pe mormant, dar nici mult nu mai au.